Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

Huis Vol Energie

Project > Inspiratieboek Energieneutraal Wonen

Hoe werkt dat, een energieneutrale woning? Wat levert het op? Wat kost het? Wat zijn de keuzes? Hoe ziet het eruit en is de woonkwaliteit echt beter? Huis Vol Energie geeft hier ontwoord op met rijke illustraties, voorbeelden en berekeningen voor huiseigenaren en aannnemers. Het is met name gericht op renovaties, maar ook geschikt voor nieuwbouw.

In opdracht van SEV Energiesprong maakten Except samen met   TNO een informatie en inspiratieboek om geïnteresseerde huiseigenaren en bouwprofessionals in te weiden in energieneutraal bouwen en renoveren. Een boek vol voorbeelden, interviews, inspiratie, tips, berekeningen en handreikingen; een boek vol energie!

Download Huis Vol Energie gratis op deze pagina of bestel het bij Bol.com.

Waarom Energieneutraal Bouwen?

In Nederland verbruiken de meeste huishoudens gas en elektriciteit om in de energiebehoefte te voorzien, voor het merendeel gewonnen uit fossiele brandstoffen. Gemiddeld verbruikt een huishouden circa 1600 m3 gas en 3500 kWh elektriciteit per jaar. En is daar ongeveer 1750 euro aan kwijt.

Sinds begin deze eeuw is de energieprijs zo’n 85 procent gestegen. De verwachting is dat die prijsstijging verder doorzet. Daarnaast heeft het gebruik van fossiele brandstoffen nadelige gevolgen voor klimaat en luchtkwaliteit. Er zijn dus goede redenen om woningen energiezuiniger te  maken. Voor het milieu en voor de portemonnee.

Wat staat in het boek?

Het boek bestaat uit twee delen, een voor eigenaren, en een voor aannemers. Het deel voor eigenaren bestaat uit drie rijk geillustreerde concrete voorbeelden van een energieneutraal Nederlands huis, ieder op een andere manier gerealiseerd. Het ene huis is een doe-het-zelf oplossing, de andere heeft veel natuurlijke oplossingen, en het laatste is een echte high-tech oplossing met allerlei spannende snufjes.

Het tweede deel is voor aannemers en technisch aangelegde mensen, en bevat rekenvoorbeelden, technische details, en tips voor renovatie en tips voor het kiezen van de juiste materialen en installaties.

Een voorbeeld van een van de illustraties in het boek, voor de high tech variant van een energieneutrale renovatie.

Doel en doelgroep

Deze uitgave is bedoeld voor (bijna) woningeigenaren en bouwprofessionals die interesse hebben in zeer energiezuinig bouwen en renoveren. De eerste helft van dit blad is gericht op woningeigenaren, terwijl de tweede helft de bouwprofessional aanspreekt. De eerste helft is meer verkennend, en toont een aantal strategieën voor energieneutraal wonen. Deze strategieën worden technisch uiteengezet in het tweede deel, dat meer technisch van aard is, en toont de berekeningen en simulaties die ten grondslag liggen aan de strategieën.

Met deze uitgave willen we de lezer een beeld geven van ‘energieneutraal’ wonen. Energieneutraal betekent dat men rondom en in de buurt van de eigen woning evenveel energie opwekt als men verbruikt. We gaan dus een stap verder dan alleen maar ‘zuinig’.

Een voorbeeld van de energetische berekeningen in het boek voor nieuwbouw en renovatie.

Kwaliteit van wonen

Een energieneutrale woning biedt veel aanknopingspunten om een grote sprong te maken in de totale kwaliteit van wonen. Zowel nu als op de lange termijn. Het is zonder meer een grotere uitdaging om voor elkaar te krijgen dan een standaard woning, voornamelijk omdat nog maar  weinig mensen er ervaring mee hebben. Ook is het zo dat een slecht uitgevoerde energieneutrale woning nadelig kan werken op de kwaliteit van wonen. Dit willen we ook helpen voorkomen.

Daarom deze uitgave. Wij hopen dat het bijdraagt aan meer inzicht en interesse in energieneutraal (ver)bouwen.

Meer weten? Download het volledige projectboek hier onder.

 

Media & Downloads

Referentie Projecten

Greenprint boek

Voorbeeld en inspiratieboek van duurzaamheid in de gebouwde omgeving

Greenprint is 150 bladzijden vol met duurzame innovaties in onze huizen, steden en dagelijks leven. Van eco-huizen en -buurten tot lantarenpalen die reageren op maanlicht, innovatief transport, sociale programma’s, stedelijke agricultuur en nieuwe materialen om energie te besparen.

... read more >

Inspiratieboek Duurzaam Overschie

Quickscan voor ontwikkelingskansen

Overschie is een wijk in Rotterdam met unieke eigenschappen: bijna een dorp op zichzelf in de stad, ingesloten door snelwegen en vliegveld, gezondheidsproblematiek en een eigenzinnig karakter.

Woonstad en de deelgemeente willen de Rotterdamse wijk Overschie verduurzamen, maar waar te beginnen? Om die vraag te beantwoorden maakten we een quickscan van de huidige staat van de wijk, en baseerden daarop een 'Inspiratieboek vol met duurzame kansen toegesneden op Overschie. Lees onder meer, en natuurlijk, download het boek!

... read more >

Excellente Gebieden

Leren van Nieuwbouw

Under the name of Excellent Areas ("Excellente Gebieden"), a number of Dutch home construction companies and municipalities are engaged in an experiment to use the building standards of 2015 and 2020, today. By the nature of these future building standards, there is much to learn for these actors before they can profitably apply them.

AgentschapNL is the facilitator of the Exemplary Neighborhoods project, and they asked us to evaluate the instruments they have set up for the learning trajectory.

... read more >

Contact

Except Integrated Sustainability

Tom Bosschaert
Director

Email  [javascript protected email address] [javascript protected email address]
Phone   +31 10 7370215

Client & Partners

Team

 • Gerard Vink

  Communicatie Strateeg
 • Jacob Verhaart

  Head of Science; Industrial Ecologist
 • Marten J. Witkamp

  Strategie & Communicatie
 • Piero Medici

  Environmental Scientist and Sustainability Designer
 • Frans Koene

  TNO
 • Ernst-Jan Bakker

  TNO
 • Hans Phaff

  TNO
 • Wouter Borsboom

  TNO
 • Ivo Opstelten

  Client Representative
  SEV
 • Michiel Bakx

  Client Representative
  SEV
 • Jasper van de Kerkhof

  Conciso Communicatie