Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

Elst bos-villa renovatie

Project > Energie- en waterneutrale circulaire renovatie op de Veluwe

Voor de familie Beije ontwikkelden we een uniek hoge-prestatie energie- en waterneutraal villarenovatieconcept. De 400m2  grote villa aan de rand van het bos in de Veluwe in Elst is gedeeltelijk door de familie zelf gerenoveerd met natuurlijke en lokale materialen, waaronder een rieten dak. Het ontwerp maakt optimaal gebruik van de bestaande structuur, ecosysteemdiensten en de omgeving. Het resultaat is een toekomstbestendige investering voor de familie in de vorm van een subtiel, comfortabel en bijzonder hoog presterende moderne woonervaring in een schitterende setting.

De familie Beije vond een aparte villa in een bijzondere locatie op een half hectare terrein aan de rand van het bos. De locatie en grond is bijzonder mooi, met een hoge biodiversiteit, volwassen bomen en uitgebreide tuin. Maar het originele huis liet te wensen over. Kleine ramen, slechte energieprestatie en een verouderd ontwerp en indeling spoorden de familie aan om een grondige renovatie te doen. Ze kozen voor een toekomstbestendige investering in de vorm van een koplopend duurzaam ontwerp. Samen met de familie ontwikkelden we het concept. Voor de prestaties op het gebied van energie (van label F naar A), water, warmte en comfort werd de lat zo hoog mogelijk gelegd. Als uitstraling werd gekozen voor een subtiel, goed ingepaste woning, met een luxe uitstraling en groot woongenot. We stonden de familie bij in verschillende stadia van het bijzondere project.

Circulaire renovatie

De renovatie behoudt en bouwt voort op de bestaande structuur van de oude villa. De ramen worden vergroot voor meer daglicht, ruimtelijkheid en de energiebalans. De ruimte binnen is opengebroken en vergroot, met een open woon- en eetkeuken. Een typisch element van het oude huis, het asymmetrische puntdak, is behouden. De woonruimte boven is vergroot met een leef-dakkapel op het zuiden. De kelder en zolder zijn gerenoveerd als leefbare ruimtes, waardoor het woonoppervlak van de villa aanzienlijk is vergroot zonder structurele ingrepen of kostbare aanbouw. Als voorbeeld van circulaire renovatie hergebruikt het concept veel van haar eigen materialen en introduceert het hoog-recycleerbare materialen.

Natuurlijke, milieuvriendelijke en lokale materialen

Het ontwerp gebruikt natuurlijke en lokale materialen voor haar nieuwe gevels. Deze verhogen de isolatiewaarden van het huis  om het niveau van energieneutraal te bereiken. Het hout is een speciaal gekozen teak, goed bestand tegen het klimaat en laag in onderhoud. Het hout is lokaal verbouwd en FSC gecertificeerd, uit de inspirerende kwekerij van het familiebedrijf Wytske's houthandel. Extra buitenisolatie wordt bereikt door het toepassen van Multipor, een volledig recycleerbaar, gifvrij en laag energetisch materiaal dat in Nederland wordt geproduceerd. Het dak wordt bedekt met stro, een traditioneel, natuurlijk en flexibel materiaal met hoge isolatiewaarde en een schitterende uitstraling. De interne isolatie is van schapenwol. Veel milieu en energiebewuste materialen komen van Groenebouwmaterialen.nl.

Energieneutraal en warmte

De elektriciteit van het woonconcept komt van zonnepanelen op de naastliggende garage op het terrein. De zon en een grondgekoppeld warmtepompsysteem zorgen voor de warmte, met seizoensopslag. Warmte wordt afgeleverd door een hoog capaciteit vloerverwarmingssysteem van Climalevel. De open haard is gestookt op lokaal gewonnen hout, en hoewel niet noodzakelijk voor comfort in het huis, is het een fijne toevoeging op het woongenot. De open haard voedt ook het warmteterugwinsysteem van de ventilatie. De ventilatielucht wordt voorgeconditioneerd door een aardetunnel in de tuin.

Waterneutraal

Het waterontwerp van de villa is uniek, en maakt gebruik van haar locatie en ecosysteemdiensten. De villa vangt regenwater op en gebruikt dit in een grijswatersysteem voor toiletten en tuinirrigatie. Het merendeel van het regenwater wordt door infiltratiekooien in de grond gebracht, waar het door aarde en bodem wordt gezuiverd. Een pulspomp onttrekt benodigd drinkwater weer uit een diepere laag uit de bodem. Dit maakt het huis effectief waterneutraal.

De familie Beije koos ervoor een deel van de renovatie zelf uit te voeren. Dit scheelt in de kosten, en levert hen een onvergetelijke levenservaring. Hoewel dit meer dan een alledaagse uitdaging is werden zij daarmee zelf experts op het gebied van de duurzame renovatie van hun eigen huis. De rest van het project wordt uitgevoerd door duurzaamheidsbewuste aannemer Hijnekamp uit Rhenen.

 

We applaudisseren de familie's energie en visie voor deze bijzondere woning. We wensen hen vele tientallen jaren,  zelfs generaties, aan woonplezier van hun voorbeeldige woning.

Media & Downloads

Contact

Except Integrated Sustainability

Tom Bosschaert
Director

Email  [javascript protected email address]
Phone   +31 10 7370215