Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

Mooi en Duurzaam Schiebroek-Zuid

Project > Na-oorlogse sociale woningbouw herontwikkeling

Except ontwikkelde deze visie en flexibel plan van aanpak voor het opwaarderen van de naoorlogse sociale woningbouwwijk Schiebroek-Zuid in Rotterdam.  De integrale visie transformeert de wijk gedurende 30 jaar naar een zelfvoorzienend en duurzaam woongebied. Het past een breed scala toe van innovatieve energiesystemen, stadslandbouw, sociaal en economisch programma, en renovatietechnieken.

“Mooi en Duurzaam Schiebroek-Zuid” is ontwikkeld in opdracht van woningbouwcorporatie Vestia en het InnovatieNetwerk.

Water park Market area Energy and materials flow map Space Map Street view showing converted flats, shared gardens, pedestrian walkways. The garden courtyards Waste Flow example Water Flow A photo of the state of the apartment buildings before the project Our work with the community, who cooperated with us throughout the process Development Trial Energy neutral housing at the extended channels

Stedelijk metabolisme
Het visieplan verbindt sociaal-economische programma’s met bewezen technologieën tot een gesloten stedelijk metabolisme. Energie en water worden lokaal opgewekt en de meeste afvalstromen worden ter plaatse verwerkt. Stadslandbouw is de 'biologische motor’ die het gebied op veel onderdelen in beweging zet, zoals energie- en voedselvoorziening, onderwijs, recreatie, welzijn, zorg en lokale economische activiteiten.

Integraal Duurzaam
Met behulp van Except’s integraal duurzame ontwikkelmethode Symbiosis in Development (SiD) is een uitgebreide set van 'ingrediënten’ ontwikkeld die kunnen worden toegepast om de visie te bereiken. Deze ingrediënten zijn opgesteld in samenwerking met betrokken partijen en bewoners. SiD faciliteert en verzekert de integratie van de vele onderdelen van duurzaamheid.

Sociale en Economische Ontwikkeling
De ingrediënten omvatten onder meer programma’s voor doelgroepen als ouderen, kinderen, jongeren, immigranten en ondernemers. Een markt en wijkcentrum vormen de middelpunten voor de nieuwe activiteiten in de wijk. Flexible ateliers zorgen voor ruimte voor startende ondernemers, van werkplaatsen tot kantoren en van keukens tot winkels. Om de plaatselijke economie, energiebesparing en afvalstroomvermindering te stimuleren is een lokale munt voorgesteld.

Lokale zelfvoorzienendheid
Door gebruik te maken van een mix van biogas centrales, photovoltaïsche zonne-energie en warmte uit dakkassen kan het gebied in zijn eigen stroom- en warmtebehoefte voorzien. Eetbare landschappen in de wijk vullen voorheen braak liggende stukken land en leggen een verbinding van betekenis tussen de bewoners en hun natuurlijke omgeving. Een belangrijk aspect van het plan is dat de meeste gebouwen in het gebied niet worden gesloopt maar gerenoveerd, wat leidt tot minder sociale ontwrichting en een lagere milieudruk dan wat gebruikelijk is bij wijkvernieuwing.

Opdrachtgever Vestia start met de uitvoering van een aantal ingrediënten uit het plan. Except hoopt dat dit project tot voorbeeld kan dienen voor de talloze sociale woningbouwwijken die met gelijke typologieën en vraagstukken kampen.

Project Documentatie
Voor dit project zijn twee boeken ontwikkeld: een visieboek en een ingredientenboek. Het ingredientenboek is een meer dan 250 pagina’s tellend overzicht van berekeningen, oplossingen en alternatieven voor alle ELSIA aspecten van het plan. Dit boek is op deze pagina te downloaden in web-resolutie.

Media & Downloads

Contact

Except Integrated Sustainability

Tom Bosschaert
Director

Email  [javascript protected email address]
Phone   +31 10 7370215

Team

 • Ariana Bain

  Industrial and Urban Ecologist
 • Eva Gladek

  Industrial Ecologist
 • Gerard Vink

  Communicatie Strateeg
 • Michiel van der Vight

  Senior Associate
 • Stephanie Bartscht

  Communicatie
  Except Integrated Sustainability
 • Hidde van der Lijn

  Fotografie & Visualisatie
  Except Integrated Sustainability
 • Patrick Bellew

  Ingenieur
  Atelier Ten
 • Han Dijk

  Ruimtelijke strategie
  Posad
 • Stephanie Carlisle

  Environmental Design
  Except Integrated Sustainability
 • Bart Verhagen

  Client Representative
  Estrade / Vestia
 • Peter Oei

  Partner Representative
  InnovatieNetwerk / SiGN