Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

ReGen Villages Oosterwold

Project > Masterplan voor een zelfvoorzienende woonwijk

Voor ReGen Villages ontwikkelden we een wereldwijd uniek masterplan voor een zelfvoorzienende woonwijk bestaande uit 203 woningen. Het plan  is ontworpen op een terrein van 25 hectare in het gebied Oosterwold dat zich op slechts 20 minuten van Amsterdam bevindt. Het is een voorbeeld van zelfvoorzienend, betaalbaar en regeneratief wonen.

“Op een half uur pendelen vanuit Amsterdam bevindt zich een stuk landbouwgrond dat op de planning staat om een nieuw type woonwijk te worden. Verticale boerderijen leveren, samen met traditionele velden en boomgaarden rondom de woningen, voedsel aan mensen die er wonen. Voedselresten worden visvoer voor aquacultuur op locatie. Huizen filteren regenwater, en hebben geen opritten. Een technisch dorpsplatform gebruikt kunstmatige Intelligentie om systemen voor duurzame energie, voedselproductie, watervoorziening en afval gelijktijdig te beheren.”

- Fast Company

Sinds medio 2017 realiseerden we samen met het team van ReGen Villages, initiatiefnemer en ontwikkelaar van het project, een uniek masterplan:

 • In de wijk wordt niet alleen gelet op energie en materialen, maar ook op de kwaliteit van het leven van haar inwoners. Buurthuizen bieden sociale ondersteuning en maken het mogelijk om te werken, socialiseren, en leren, en bieden ruimte voor het organiseren van evenementen.
 • De buurt is grotendeels autovrij en is zo voorbereid op een nieuw tijdperk in mobiliteit voor zelfrijdende auto's, en innovaties zoals drone-leveringen.
 • Het heeft een volledig geïntegreerd gesloten (circulair) stedelijk metabolisme. De buurt is zelfvoorzienend in energie, drinkwater, voedselproductie en afvalwaterbeheer.

 • Geïntegreerd stormwater management zorgt ervoor dat de wijk veerkrachtig is tegen veranderende weerspatronen, overstromingen en plotselinge vloedstormen.
 • In het weelderige landschap rond de woningen wordt voedsel geproduceerd. Het voedsel wordt verbouwd volgens de principes van permacultuur en voedselbossen. Daarnaast zorgen kassen voor efficiënte hydrocultuur kweeksystemen, en levert verticale landbouw verse groenten, fruit, en kruiden.

Het metabolisch ontwerp, met volledig gesloten kringlopen voor energie, water, afvalwater, en voedselproductie.

 • Het landschap is geoptimaliseerd voor het regenereren van de biodiversiteit, ecosysteemdiensten, en gezondheidsvoordelen voor inwoners.
 • Bij het vormgeven van de buurt is er gehandeld vanuit een gezondheidsperspectief. Planten en bomen filteren de lucht, de materialen zijn natuurlijk en hernieuwbaar, er is toxine-preventie, en fossiel brandstofgebruik wordt in de buurt vermeden.
 • Er zijn verschillende woningtypologieën toegepast waardoor de huisvesting divers is, betaalbaar voor uiteenlopende groepen en financieel haalbaar om te bouwen, met modulaire huis-componenten die de productiekosten verlagen en de kwaliteit van de woningen verhogen.

Uitdagingen in Almere Oosterwold

Het terrein van 25 hectare voor ReGen Villages ligt in de buurt van de stad Almere, in het gebied Oosterwold, waar ruimte is voor een experimentele planningszone.

Hoewel de spelregels voor het gebied bedoeld zijn meer vrijheid te bieden voor duurzame ontwikkelingen, bleek het opstellen van een daadwerkelijk geïntegreerd plan een uitdaging. In nauwe samenwerking met de gemeente zijn we er in geslaagd een divers, duurzaam ruimtelijk plan te ontwerpen.

Het masterplan kreeg in juli 2018 een bouwvergunning, waarmee het project kon worden voortgezet.

Voor meer informatie over het project leest u dit artikel in Fast Company, of bezoekt u de website van ReGen Villages.

 

Referentie Projecten

Boston Fort Point Masterplan

Sustainable urban redevelopment

This urban redevelopment project of the Fort Point district in Boston, MA proposes a unique strategy to reduce city-wide traffic congestion, increase livability and property values and contributes significantly to the resilience of the city as a whole.

... read more >

Mooi en Duurzaam Schiebroek-Zuid

Na-oorlogse sociale woningbouw herontwikkeling

Except ontwikkelde deze visie en flexibel plan van aanpak voor het opwaarderen van de naoorlogse sociale woningbouwwijk Schiebroek-Zuid in Rotterdam.  De integrale visie transformeert de wijk gedurende 30 jaar naar een zelfvoorzienend en duurzaam woongebied. Het past een breed scala toe van innovatieve energiesystemen, stadslandbouw, sociaal en economisch programma, en renovatietechnieken.

“Mooi en Duurzaam Schiebroek-Zuid” is ontwikkeld in opdracht van woningbouwcorporatie Vestia en het InnovatieNetwerk.

... read more >

Utrecht Community (UCo)

Nationaal centrum voor duurzaam ondernemerschap

De Utrecht Community (UCo) is het nationale centrum voor duurzaam ondernemerschap, gebaseerd in Utrecht. UCo brengt 180 vooruitstrevende duurzame MKB's en ondernemers samen en faciliteert hen in een vooruitstrevend duurzaam, inspirerend en gezond pand in het centrum van Utrecht. Hier wordt ondernomen, gepionierd, duurzame projecten ontwikkeld en een gemeenschap gebouwd, op 7 minuten fietsen van Utrecht CS. Except ontwikkelde UCo in eigen beheer, en opende in 2017 haar deuren.

... read more >

Contact

Except Integrated Sustainability

Tom Bosschaert
Director

Email  [javascript protected email address]
Phone   +31 10 7370215

Client & Partners

Team

 • Caroline Mazaro

  Architectonisch Ontwerper
 • Jacob Verhaart

  Head of Science; Industrial Ecologist