by Tom Bosschaert
Director

July 5, 2016

Tom Bosschaert

Sorry, non-Dutch readers, this article is only available in Dutch. Esther organiseerde voor ons de bijzondere Grid Night 'get connected'. In dit artikel zet ze uiteen waarom persoonlijk contact zo belangrijk is voor jezelf, en nieuwe inzichten die haar programma zo'n succes maken. ‘Echt’ contact maken creëert vertrouwen en op basis van vertrouwen bouw je een succesvolle onderneming, zowel extern naar klanten en peers als intern naar collega’s. Dat ‘contact maken’ op de werkvloer van essentieel belang is voor een plezierige en vooral succesvolle bedrijfsvoering is zonneklaar. Daarbij maken we onderscheid tussen contact en ‘echt’ contact, waarbij je de ander laat zien wie je bent, soms met alle gevolgen van dien. Maar beter sta je recht en echt tegenover elkaar, dan continue met een masker op te moeten leven, daarmee kan je alleen maar door de mand vallen. Nu is het tijd voor een volgende stap.

In dit artikel nemen we je mee naar een nog nieuwer, dieper idee van contact maken, wat wij ‘verbinding’ noemen. Contact voor gevorderden!

Wat is het verschil?

Contact maken gebeurt op basis van gedrag; je kijkt iemand aan, je lacht, je bent eerlijk, staat open voor de ander (en jezelf!) et cetera. Verbinding maken gaat verder, het vraagt van je dat je tijdens het contact maken, maar eigenlijk tijdens het leven in het algemeen, steeds terugkomt bij jezelf. Dat je met zorg en liefde de verbinding met jezelf onderhoudt, opmerkt wat er bij jou van binnen gebeurt, zonder oordeel en zonder dat je daar nu per se iets aan verandert.

Waarom in hemelsnaam?!

Om bewuster te leven. Dat bewustzijn, de zelfkennis, die je met de tijd ontwikkelt, zorgen ervoor dat je een dijk van een relatie met jezelf opbouwt en van daaruit kan je alles in de wereld aan, zij het nu mooi, lelijk of alledaags.

Vanuit een diepe band met jezelf kan je op veel verfijnder niveau verbinding maken met een ander, hierdoor wordt jullie relatie ‘echt’ en niet alleen jullie gedrag.

Dat bewustzijn brengt nog een hele lading positieve bijkomstigheden met zich mee. Op de eerste plaats sta je blijer in het leven omdat je duidelijker voelt wat goed voor je is en wat niet en op basis daarvan betere (levens)keuzes kan maken. Je bent je bewust van fijne momenten, die anders aan je voorbij gaan en je ontdekt dat je met de dag groeit, hoe oud je ook bent, waar je trots op kan zijn. Daarnaast vertraagt bewustzijn de gang van de tijd en het gevoel dat jaren als weken voorbij schieten verdwijnt daarmee. Ook heb je meer energie omdat je minder energie verspilt aan dingen die niet goed voor je zijn en/of je minder laat meeslepen in de levens van anderen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Waarom doe we dat dan niet automatisch zo?

Tja, waarom zijn de bananen krom? In de eerste plaats is het een kwestie van tijd en cultuur. Het is een hele lange tijd ‘ongepast’ geweest om met jezelf bezig te zijn. Daarbij hadden we allerlei omgangsregels bedacht waar iedereen zich aan hield, dat was wel zo makkelijk, daar hoefde dus ook geen moeilijk keuzes in te maken. De keuze hoe jij, persoonlijk, jouw leven wilde vormgeven speelde ook heel lang niet, het was grotendeels bij geboorte al bepaald. Inmiddels zijn we in het era van het individu aangekomen en natuurlijk komen we dan vanzelf bij de binnenkant aan, daar leeft immers dat individu. Maar het is zo makkelijk nog niet om met alle kanten van jezelf in vrede te leven, zelfs de Dalai lama heeft het daar vast af en toe nog moeilijk mee. Dus een ongeschreven regel hier en een op-de-automatische-piloot daar lijkt soms wel zo rustig, maar niets is minder waar.

Rust ervaar je als je in vrede leeft met je hele zelf, ook met die krochten die je zo lelijk vind.

Ga maar na, je beste vrienden zijn juist die mensen, die geïnteresseerd blijven in wie je bent, ook als het niet goed gaat, ook als je het niet voor elkaar hebt. Die voelen dat je méér bent en die dat blijven zien, ook al irriteer (of kwets) je ze (nu even) de tent uit. Zo’n vriendschap wil je ook met jezelf.

Grid Night Get Connected

Hoe zit dat dan op het werk?

Verbinding maken lijkt al snel iets wat je doet als je alleen bent of hooguit in vriendschappelijke of familiare kring. Op het werk hebben we (soms of vaak) gewoon een masker op, dat weet iedereen: ‘de baas’, ‘de joker’, ‘de work-aholic’, ‘de moeder/vader’, ‘het groentje’, ‘de strenge’, ‘de sensuele’. Dat is toch normaal? Nee. Maskers ophouden, je anders/minder voordoen dan je bent, in (oude) patronen blijven hangen, het kost allemaal heel veel energie en is dus inefficiënt. Bovendien kan je jezelf niet ontplooien als je niet jezelf kan zijn, waardoor je het risico loopt te verstarren en ook dat is voor een bedrijf funest.

Een nieuw begin...

Vroeger, ten tijde van sjamanen en medicijnmannen, als iemand uit de stam hen terneergeslagen opzocht en om hulp vroeg, stelden zij hem/haar de volgende vragen:

  • Wanneer heb je voor het laatst gedanst?
  • Wanneer heb je voor het laatst gezongen?
  • Wanneer heb je je voor het laatst laten betoveren door verhalen?
  • Wanneer is het ongemakkelijk geworden om te verblijven in het lieflijke rijk van de stilte?

Denk er eens een paar minuutjes over na, in stilte, voor jezelf. Zonder te oordelen, zonder meteen iets te veranderen. ‘Wees’ er even mee, dat is genoeg. Verbinding met jezelf ontstaat al bij het proces van beantwoorden.

Bedankt van Except!

We hebben van Esther genoten tijdens de Grid Night en willen haar van harte bedanken. Ook een unieke verbinding aangaan? Bezoek The Flirt Company of 7daysofhappiness.nl.

July 5, 2016