This research project investigates how the city dweller influences the food system. It investigates new disruptive developments, and proposes actionable steps forward to improve consumer connectivity to the food system. This improves the relation between actual demand for healthy and honest food, and the food system at large.
The research booklet is downloadable for free (in Dutch).
This research is only available in Dutch (sorry).
Het antwoord op de centrale vraag: hoe kunnen we de stad van morgen duurzaam voeden? komt door de aanpak uit deze verkenning een stuk duidelijker in het vizier. Door het perspectief van de consument, cq sociale duurzaamheid, op een gelijke hoogte te stellen met die van het voedselproductiesysteem, cq fysieke duurzaamheid, blijkt een nieuwe, bruikbare, kijk op de relatie tussen stadsbewoner en voedsel te ontstaan.
Het besef dat er een ontkoppeling is tussen het fysieke en het sociale gedeelte van deze relatie en dat deze ontkoppeling zowel oorzaak als gevolg is van het onduurzame karakter van het voedselsysteem, is cruciaal.
Een goed begrip, een goede aanpak: dat is het begin. We zijn er daarmee nog niet. Wat we eten, hoe we ons voeden en hoe we onze keuzes maken komt tot de kern van wie we zijn als mensen.
Dit onderzoek brengt nieuwe keuzes aan het licht om concrete stappen te zetten naar een sterk en gezond voedselsysteem.
Bij het analyseren van het voedselsysteem volgens SiD- ELSIA blijkt iets opvallends. Het uiteindelijke doel van het systeem, een weldoorvoede stadsbewoner, bevindt zich vrijwel uitsluitend binnen het niveau van het Individu. De voedselindustrie daarentegen, bevindt zich vrijwel uitsluitend op de niveau’s van Energie en Leven. Slechts op het niveau van de Maatschappij komen ze elkaar tegen in een economische transactie.
Labels zijn een mogelijke oplossing, maar niet de enige...
Lees verder in het boekje van het onderzoek, download hieronder.
Tom Bosschaert
Director