Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

De zelfrijdende stad

News > De impact van zelfrijdende auto's op de stad

Kan de zelfrijdende auto bijdragen aan een duurzame stedelijke samenleving? Nu de WePod en Google car niet meer uit het nieuws weg te denken zijn, komt deze vraag steeds sterker naar voren. Zelfrijdende voertuigen hebben de potentie in de toekomst 100% verkeersveilig te zijn. Ze zoeven schoon en stil door de straten en bieden vervoer voor alle doelgroepen voor een lage prijs. Maar hoe ver is deze toekomst van ons verwijderd en wat kunnen we doen om de ontwikkelingen te versnellen?

Picture by Central Power and Light Company Picture by Kallgan Picture by Michael Shick

Except nam samen met Rijkswaterstaat en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag eind 2015 het initiatief voor een onderzoek naar de effecten van zelfrijdende vervoersystemen in het stedelijk gebied. Dit onderzoek, “De Zelfrijdende Stad”, wordt gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. In het onderzoek betrekken we universiteiten, hogescholen, overheden en het bedrijfsleven.

Veel partijen zijn op dit moment bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen en de technologie eromheen, zoals sensoren en kaartsystemen. De vraag is niet langer of het technisch mogelijk is, maar of de maatschappij erom vraagt en welke aanpassingen in onze wetgeving vereist zijn om de eerste stappen te zetten.
 

AV in de praktijk

Autonoom vervoer (AV) is geen nieuw verschijnsel. In de Rotterdamse Havens worden containers volautomatisch gelost. De ParkShuttle in Capelle aan den IJssel rijdt al sinds 1999 mensen van Metrostation Kralingse Zoom naar de bedrijven op het Rivium park. Met zeker vijf nieuwe initiatieven voor dit type ‘last mile’ oplossing van zelfrijdende shuttles in de metropoolregio Rotterdam Den Haag ontwikkelt AV zich door van een incident naar een volwaardige laag in het openbaar vervoernetwerk. Except ondersteunt de ontwikkeling van deze praktijkcases en integreert de inzichten in het overkoepelende onderzoek.
 

Zelfrijdende Stad op tournee

De Zelfrijdende Stad  staat open voor debat op diverse podiums en evenementen.  Op 9 juni organiseert Except haar Grid Night, met als onderwerp Let's Move! Hierin komt aan de orde hoe de mensheid zich in de toekomst zal voorbewegen, en welke gevolgen dat voor de stad heeft. Registreren kan hier.

De eerste tussenresultaten van ons onderzoek presenteren we op 27 juni in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam, en op 6 en 7 juli tijdens het Crossing Borders festival in Den Haag, samen met de Hogeschool Rotterdam.

Na de zomer worden de analyseresultaten samengevoegd tot een visiedocument. Hierin zijn strategische keuzes voor de transitie naar zelfrijdende systemen opgenomen. Ons oogmerk daarbij is planners en politici te adviseren over de duurzaamheidseffecten van AV voor de stad.

Contact

Except Integrated Sustainability

Chantal Klaver
Het Nieuwe Leren & Vrijetijdsbesteding

Email  [javascript protected email address]
Phone   +31 10 7370215

Team

  • Bart Stoffels

    Stedenbouwkundige, procesmanager
  • Monica Velasco B.

    Urban Design, Strategy & Food