Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

Except Academy Launches at Duurzame Week

News > With an intimate session on integrated sustainability

Tijdens de Duurzame Week lanceerde Except Integrated Sustainability de Except Academy. De Except Academy is opgericht om de kennis en leiderschapscapaciteiten op het gebied van duurzaamheid te vergroten; wat nodig is om een duurzame samenleving op te bouwen.

De Academy begeleidt individuen en teams om duurzame organisaties, steden, producten en industrieën te realiseren. Deelnemers leren over de SiD integrale duurzaamheids aanpak, tools, en om een actiegerichte routekaart te maken. In samenwerking met de Duurzame Week zijn op maandag 17 juni de Except Academy deuren geopend voor een kleine groep duurzaamheids enthousiastelingen. In de sessie stelden we de vraag "hoe kun je systemische duurzame impact creëren?"

Freek van der Pluijm, de facilitator voor organisatieverandering bij Except, daagde de deelnemers uit om uit te zoomen van objectniveau en naar het bovenliggende netwerk en het systeem.

"Bij het werken met duurzaamheid hebben we de neiging om in te zoomen op een klein deel - een klein element - van een groter systeem: hoe kunnen we dit item, laten we zeggen een plastic fles, duurzaam maken?", vraagt Freek.

"Wanneer we dezelfde vraag net op een andere manier benaderen - door te vragen "hoe kunnen onze processen voor het ontwerpen, produceren, gebruiken en afdanken van deze plastic fles beter bijdragen aan de overgang naar een duurzamere samenleving?" doen zich ineens talloze kansen voor," zegt Freek. "En hier kunnen we door een integraal perspectief waarde creëren.”

"De sessie van maandag ging over een stapje terug: we liepen door de drie lagen van systeemdenken - het object, netwerk en systeemniveau - en keken hoe elk van hen te gebruiken. Dit is de cruciale stap van systeemdenken en het kost tijd om in te dalen, maar alleen door het gesprek te voeren, maken we essentiële stappen om de basis te leggen voor een duurzamere samenleving," vervolgt hij.

Systeemdenken ontrafelt de complexiteit van duurzaamheid, het realiseren van zowel kortetermijnresultaten en positieve langetermijneffecten. Dit doen we met Symbiosis in Development (SiD), het raamwerk voor integrale duurzame ontwikkeling. SiD stelt individuen en multidisciplinaire teams in staat uitvoerbare paden te ontwikkelen om voor lange termijn duurzame organisaties, steden, producten en industrieën te realiseren.

"Het was een waar genoegen om met zo'n gevarieerde en gemotiveerde groep mensen te werken. Ze brachten allemaal hun unieke en waardevolle perspectieven mee over hoe ze zelf een zinvolle bijdrage kunnen leveren," besluit Freek.

De Except Academy biedt verschillende cursussen aan professionals die dieper op duurzaamheid in willen gaan. Deze bestaan onder andere uit een halve dag orientatiesessie, 3 daagse intense basistraining  tot halfjaar programma’s en in-company trainingen.

Klik op deze link of de afbeelding hieronder om de brochure Except Academy te bekijken

Over Except Academy

De afgelopen twintig jaar werkte Except aan het open source raamwerk Symbiosis in Development (SiD) voor integrale duurzaamheid en paste dit toe in bedrijfsleven, overheid en onderzoek. De Except Academy biedt cursussen aan in systemische, integrale duurzaamheid. We richten ons op maatschappelijke verandering op de lange termijn, om een duurzame samenleving te bereiken in ecologische, sociale, fysieke en economische zin. Dit is van toepassing op mensen die een fundamentele verandering willen doorvoeren in de manier waarop bedrijven, overheden en industriële acteren.

Contact

Except Integrated Sustainability

Saskia van Loozenoord
Communications Specialist and Project Manager

Email  [javascript protected email address]
Phone   +31 10 7370215