Except Integrated sustainability.
Flourish in a changing world.
Multi-disciplinary consulting, innovation and development organization working on advanced sustainability projects around the globe.

Libera Amenta

Stedenbouwkundige, Metabolisme & Circulariteit

Libera Amenta

Expertisegebieden:

  • Duurzame gebiedsontwikkeling

  • Metabolisme & Circulariteit

Professionele titels:

  • Ph.D. Urban Design and Planning, UNINA (Napels-Italië) (Ph.D Guest Researcher at TU Delft)

  • Master Architectuur, UNINA, Napels, Italië

Enjoys: Reizen, katten en nieuwsgierige mensen

Locatie: Rotterdam (Nederland) en Napels (Italië)

Contact

  • [javascript protected email address]

Libera is een nieuwsgierige en ambitieuze stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker, met internationale werkervaring, actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor het verbeteren van het stedelijk metabolisme en de stedelijke circulariteit.

In deze tijd van schaarste zijn slimme oplossingen nodig. Libera gelooft dat steden meer met minder kunnen doen als ze circulaire principes toepassen. Libera’s scherpe oog voor strategische ruimtelijke keuzes, onderbouwd met diepgaande kennis van circulariteit en metabolisme zorgen ervoor dat ze altijd naar de beste manier zoekt om goede keuzes te maken voor duurzame ontwikkeling van gebieden. Inzicht in energiestromen, kostenbesparing en oplossingen voor schaarste van grondstoffen zijn slechts een aantal oplossingen die haar werkwijze met zich meebrengen.

Naast haar werk bij Except, is Libera gastonderzoeker aan de TU Delft, waar ze zich bezighoudt met het uitvoeren van studies naar stedelijk metabolisme en in de richting van circulaire economie. Aan het Departement Architectuur (DiARC) van de Universiteit van Napels Federico II begeleidt Libera als expert Stedenbouwkunde een aantal  studenten.

Projects

Waddenwereld UNESCO Experience Center

Aug 14, 2018, Werelderfgoedcentrum Waddenzee Lauwersoog

Samen met partners provincie Groningen, gemeente de Marne, Staatsbosbeheer en Zeehondencentrum Pieterburen heeft Except het concept voor het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog ontworpen. Het concept heeft de ambitie om 250.000 nieuwe bezoekers naar het gebied te brengen, om hen middels een unieke ervaring de intrinsieke waarde van de Waddenzee en het Lauwersmeer te laten beleven.

Het centrum geeft een boost aan de lokale economie door meer bezoekers en inkomsten voor het gebied te genereren. Het is internationaal voorbeeldig duurzaam, en haar prestaties dragen bij aan haar mondiale faam. Als gevolg van dit traject is in 2018 € 29 miljoen financiering opgehaald en een architectonisch ontwerp gemaakt door Dorte Mandrup. 

more...

Schiphol-Oost Pioneer Park

Aug 14, 2018, Visie en strategie voor de duurzame transformatie van een bedrijvenpark op Schiphol

Schiphol-Oost is de geboorteplaats van Schiphol. Vandaag de dag is het een bedrijventerrein dat scherpte en visie mist. Daarmee ontbreekt een duidelijke identiteit, en onderscheidt het zich weinig van omliggende bedrijventerreinen. In samenwerking met Schiphol Real Estate (SRE) heeft Except een visie en strategie voor  de komende 5 tot 10 jaar voor Schiphol-Oost ontwikkeld. De visie richt zich op Schiphol-Oost als innovatie-tuin van Schiphol, genaamd Pioneer Park.

more...

Schiphol Catalyst Kantoor Innovatie

Jan 05, 2019, Een gezonder en duurzaam CBD van Schiphol

We werken samen met Schiphol Real Estate en meer dan 70 stakeholders en experts om de duurzaamheid en gezondheid van Central Business District (CBD) op Schiphol te verhogen met een multi-tennant kantoorgebouwe van meer dan 20.000 m2.

Het project realiseert integrale gesloten kringlopen, zelfvoorzienendheid, nieuwe business modellen, en gezonde en inspirerende werkomgevingen. Het gebouw zet een nieuwe standaard voor de prestatie van duurzame, gezonde, en veerkrachtige gebouwen. 

 

more...

Arkna Eco-Park Masterplan

Nov 23, 2019, Self sustaining tourism community in Estonia

In Rakvere, Estonia, we developed the masterplan for the 671 Ha self-reliant Arkna Eco-Park. The park is built on a historical site tracing back to 1527, and becomes a primary tourist destination in the country, including a Polydome sustainable agriculture system.  

We worked with  Arkna Eco-Park to build a complete masterplan template for years to come, including its marketing strategy, identity, logos and brochures, closed loop metabolism, food system, event program, and design guidelines.

more...